A hetente jelentkező mixsorozatnak eddig viszonylag kevés résztvevője volt a drum and bass világából. A tavalyi majdnem ötven epizód közül csak Calibre, Camo & Krooked és Wilkinson képviselte a 170 bpm körüli törteket, előttük pedig többek között Ed Rush & Optical, S.P.Y, Andy C, Friction, High Contrast, Marky és XRS vagy a Noisia járulhatott hozzá a széria sikeréhez. (Az adatok rajongói itt böngészhetik a teljes Essential Mix-listát.)

A SpectraSoul kereken ötven zenét fűzött egymásra. A szelekció lassabb, melankolikusabb darabokkal indul - közöttük a duó kiadójának is nevet adó Ish Chat-tel -, aztán szépen sorban érkezik a páros többi zenéje, elsősorban az utóbbi néhány év terméséből. A mixbe természetesen klasszikus darabok is belefértek, így hallhatjuk az Adam F-féle Metropolist vagy az 1997-ben megjelent Prodigy-alapvetést Mindfields címmel, és a Temperance erejéig Marcus Intalexről is megemlékezhetünk. Calibre és LSB több számmal is felcsendül, de a Commix, Burial, dBridge vagy az Instra:mental rajongói is örülhetnek.

Nagyon fontos mix ez mindenkinek: a dnb elkötelezettjeinek kiváló kétórás szórakozás, a drum and bass-szel csak most ismerkedőknek vagy a stílust folyton temetőknek remek bizonyíték arra, hogy létezik lélekkel teli hangzás, a lassabb elektronika kedvelőihez pedig egyfajta zenei fúzióval hozhatja közelebb a 170-es tempót.