A Warm Communications Houstonban született 2000-ben, és az azóta eltelt tizennyolc évben a minőségi drum and bass számos producere letette itt a névjegyét Sebától FD-ig, Mark System-től Fracture-ig, ASC-től Spiritig, Break-től a Total Science-ig vagy DLR-ig. A kiadó szűken méri az egy évre eső megjelenések mennyiségét: 2017-ben mindössze négy, idén pedig öt kiadvánnyal rukkolt elő.

Ha van címke, amellyel demonstrálni lehetne a “minőség a mennyiség felett” elvét, akkor az a Warm Communications. Nemcsak hibátlanok a megjelenései, de természetesen lemezen is kaphatók a zenék, a korongok pedig kiváló minőségben, nem ritkán egyedi kinézettel érkeznek.

Az éves megjelenések sorát áprilisban [Ilk] nyitotta, aki a 160-170 BPM közötti világban kimagaslót teljesítő Halogen Music kötelékében tette le névjegyét, de megjelent már Fanu Lightless nevű címkéjén, a szuperforró The Chikara Project-nél és Blocks & Escher kiadójánál, a Narratives Music-nál is. A producer bátran visz formabontó elemeket zenéibe, és nem ritkán nyúl vissza a múltba egy-egy klasszikus megoldás erejéig. Munkáját remekül modellezi a Warm áprilisi single-je.

Júniusban Naibu tette hozzá a magáét a kiadó pazar diszkográfiájához. A Splitter EP három zenéje a Warm Communications ötvenedik megjelenésén öltött testet. Mint tudjuk, a párizsi zenész nem akárki: munkásságát a Horizons Music, a Critical, a Soul:R, a Paradox Music vagy a Fokuz kiadók neve fémjelzi, friss szerzői albuma nemrég jött ki a Horizons gondozásában. A Splitter EP mélysége rögtön magába szippant, mindhárom zene a maga eszközeivel húzza egyre alább a hallgatót.

A cikk írása közben folyamatosan nőtt bennem az izgalom, alig vártam, hogy elérkezzek a harmadik kiadványhoz, szinte remegett az ujjam, hogy leírhassam: a Survey és Quartz Emeralds című EP-je az év egyik legerősebb darabja! A klasszikus neurofunk 2018-ban még inkább feltámadni látszik, ennek egyik bizonyítéka ez a négyzenés. A Gloop a 30Hz-féle DJ-szettekben kiemelten pörgött, és valószínűleg így lesz ez még egy jó darabig. Pofáncsapkodós dnb-be oltott techno, ahogyan azt egy berlini-angol koprodukciótól elvárhatjuk.

A Survey-ből sosem elég, úgyhogy az Emeralds EP energiáján továbblendülve megszületett az Orka és az HLZ-del közös Chlorophyll, ami nemcsak feltámasztja, hanem az agyakba passzírozza az idősebb dnb-fanok által olyannyira hiányolt klasszik neuróhangzást. Drága fiatalok, akik pár éve csöppentek bele a dnb-be, kérlek benneteket, hallgassátok meg az Orkát, és érezzétek, hogy mi minden van ebben a zenében, ami a modern neuróból hiányzik! Idősebbek, titeket arra biztatlak, hogy ne adjátok fel a reményt, igenis van még dinamikus és igényes neurofunk 2018-ban is!

A legfrissebb, december közepi Warm-szállítmány egy Thing és InZtance-féle kétzenés, ami gyönyörűen foglalja keretbe az évet. Thing egy termékeny észt producer, aki a dub-reggae-deep dubstep-dnb négyszögében mozog. Eklektikus stílusának a mélység a központi jelemzője. Bármit is tesz le az asztalra, annak értelme van, zenéit nem pusztán időtöltésként érdemes hallgatni, élményt is adnak. Két saját kiadója, a Dubthing és a Depthwise mellett a 31 vagy a jungle-bázisú Repertoire címkéjével is megjelent. A szintén észt származású InZtance zenéi 2005 óta jönnek ki, azóta megjárta már többek között a Vampire Recordingsot és a Hustle Audiót is. Kettejük közöse egy visszafogott, szerves hangzású single, amelyben a vokált kedvelők Frank Carter III hangját fogják szeretni.

Én a magam részéről annyit kívánok mindenféle szószátyárkodást mellőzve, hogy csak így tovább, Warm Communications!