Mitekiss

A croydoni producer 2013-ban tűnt fel az elektronikus zene tengerén, de az akkori hangzását nem feltétlenül a drum and bass uralta. 2014 nyarán a Tuna nevű kiadónál jött ki az első kifejezetten dnb-single-je, és azóta a magasabb sebesség a meghatározó. Mitekiss a lágyabb, folyékony vizeken evez, és mostanra ért el arra a szintre, hogy a nagyobb kiadók is érdeklődnek utána: volt szólója a SGN:LTD-nél, felkerült Hospital-válogatásra, legutóbb pedig kiváló EP-je jött ki a Shogun Audiónál (hogy a Friction vezette label válogatásalbumán szereplő számáról már ne is beszéljünk).

Ill Truth

A bristoli drum and bass-t Roni Size és a Full Cycle kiadó tette híressé egyedi, összetéveszthetetlen hangzásával. Noha napjainkban a város soundja nem ennyire sajátos, a magas színvonal továbbra is megvan: innen származik a Total Science, itt székel egyebek mellett a Gerra & Stone párosának egyik fele, DLR (és új kiadója, a Sofa Sound), TC is Bristol szülötte, a város nevét öregbíti Sam Binga, de hazánk egyik büszkesége, DJ Madd is élt a városban egy ideig.

Ilyen közegben remek táptalaja volt az Ill Truth párosának, amely 2016-ban tűnt fel a Lifestyle címkéjén. Rendkívül sokszínű a duó, amely a vastag tech rollerekben ugyanúgy otthon van, mint a minimallistább zenékben vagy a likvidközeli világban. Karrierjük egyértelműen felfelé ível, ezt a Symmetry-nél vagy a Blenditsnél kijött szóló megjelenésük is alátámasztja.

Nami

A belterjes, brit központú dnb ideje régen lejárt, az internetnek köszönhetően a világ számos pontján felnőhet az újabb generáció. Oroszország egyébként sem gyenge a drum and bass-ben, az újvonalasok között pedig említésre méltó a szentpétervári Nami Ongaku.

Az Addictive Behaviour címkéjén háromszor is szerepelt, tavaly ősszel a Hospital New Blood sorozatán ismerhette meg a nevét a szélesebb közönség, Black Barrellel közösen zenélt a Noisia-féle Invisible megjelenésén. Hangzását a tech és a neuro jellemzi leginkább. Új EP-je a Lifestyle címkéjével a hónap eleje óta kapható.

Phase

Stakes címmel nemsokára érkezik Phase saját EP-je a Metalheadz-en, szóval a belga producer esetében biztosan nem fogok mellé, ha azt állítom, hogy ő a jövő egyik nagy reménysége. Megfordult a Demandnél, a Fokuzon, az Intrigue Music-nál, rendkívül érett zenészre valló EP-je volt a Warm Communications-nél, két közös anyaga is kijött Villemmel (egy a Metalheadznél, egy a Horizons Music címkéjével), a Dispatch-en pedig Nymfóval kollabolt, mire eljutott idáig. Nem rossz lista, igaz? A hangzását nem kategorizálom, mert a legjobb kifejezés rá a minőségi drum and bass.

Cruk

Amint saját Facebook-oldalán állítja, Cruk visszarakja a mókát, a szórakozást a neurofunkba, amely, lássuk be, az elmúlt években csak nyomokban tartalmazott funkot. A sheffieldi producerre elmondása szerint nagy hatással van Octane & DLR, a korai Chase & Status-hangzás, a Noisia, Teebee fiatalkori munkái, a Subtitles-sound.

Karrierje szépen fejlődik: az Ammunition istállójából indulva a Bad Taste-en, a Close 2 Death-en, a Titanon át vezetett az út az idei Dispatch- és Critical-szólómegjelenésig, Blackout-, Invisible- és Renegade Hardware-válogatásig. A kiadók neve is mutatja, hogy sokszínű zenészről van szó: ha kell, fejbe vág a vastag neurója, ha kell, akkor tech rollerrel vagy sötét halfsteppel operál. Én magam nagyon örülnék neki, ha a Criticalon vagy a Dispatch-nél hallott vonalát vinné tovább, pláne, ha olyan zenékkel tenné ezt, mint az Undoing.

Wingz

A bécsi producer népszerű itthon, hiszen már többször is járt Magyarországon, és mindig közmegelégedésre pakolta finomságait. Karrierútja egyelőre az IN:DEEP, a Demand, a Flexout vagy az Addictive Behaviour macskaköveivel kirakott, de azt hiszem, nem vagyok túl merész, ha azt mondom, hamarosan várhatjuk a nagyobb kiadóktól érkező megjelenéseit. Zenéi gyakran pörögnek a tech-szettekben, itt például a Noisia pörgeti az egyiket: