QZB

Qbig & Zenith B-ként indultak, aztán áttértek a QZB névre, sokan már így ismerték meg őket. A baseli páros zenéit legnagyobb számban a Flexout adta ki, de találkoztunk velük a Demand-en és legutóbb a Shogun Audio válogatásán is. Legutolsó nagy szólójuk a Critical Systems című sorozatának kilencedik része, amelyen hol szigorú, hol footwork-hatású minimal-deep rollerekkel robbantanak jókorát. Mostanra a stílusuk is beérett, így semmi nem akadályozhatja meg, hogy a következő évben a szélesebb köztudatba is bekerüljenek.

Data 3

Az angol trió - amelynek egik tagja Bryson a Pola & Bryson párosból - karrierje szépen ível felfelé: 2014-ben a manchesteri Grand Theft Auto Recordingsnál indultak, megjelentek a Soulventnél, a Soul Trader címkéjével, majd az Addictive Behaviour-nél. Szintugrás után jött a Subtitles, később pedig a Shogun Audio (de közben a korábbi, kisebb kiadókon is feltűntek).

A határozott rollerek világa az ő terepük: legyen szó tech-beütésű vagy visszafogottabb hagzásról, mindkettőben otthonosan mozognak.

Számaikat a nemzetközi dnb-elit is szupportálja, visszatérő elemei S.P.Y, Survival, Calyx & Teebee vagy a Technimatic szettjeinek, és rendszeresen pörögnek a Radio 1-on vagy a Noisia Radióban.

Kiril

Az olasz producer tinikorában hip-hoppal indult, aztán a drum and bass felé vette az irányt. Hangzására nagy hatással van a footwork és a jungle, de az egyenes kétlépésesekért sem kell a szomszédba mennie. Ott volt a neve a Flexout, a Vandal, az Invisible címkéjén, és övé a Critical Binary-széria tizenkettedik felvonása. Újabban a The Dreamers kiadóval köthetjük össze a nevét: legutóbbi négy szólómegjelenéséből három itt látott napvilágot (és december közepén jön az újabb).

Satl

Rendkívül termékeny producer a lengyel srác, de az igazi áttörés eddig még váratott magára. A Shogun Audio legutóbbi válogatásán hallható Jamaican Dub előrejelzi, hogy emberünktől nem csak likvidre számíthatunk a jövőben.

Sokak látókörébe Malaky producerpárjaként került be, és együtt sok közös megjelenést is zsebeltek be például a Fokuznál, az Intergalnál vagy a Celsiusnál. Dolgozott együtt Mr. Josephfel, Steóval, a GLXY-val, Command Strange-dzsel, Mortemmel, Jaybee-vel… Előszeretettel kollabol, na. Volt szóló EP-je a SGN:LTD-nél vagy a Soul Tradernél is, szóval azért mégsem kizárólag társaságban tudja elképzelni a zeneírást.

Monty

A francia Monty neve mostanság egyre gyakrabban bukkan fel, a Noisia, az Ivy Lab vagy épp Alix Perez fújja neki a hátszelet. A helyi DNB France kiadónál indult, majd rohamos ütemben el is ért a Criticalhoz, Invisible-höz vagy Alix Perez új 1985 Music-jához is. Zenéiben megjelennek a gyors ütemű drum and bass és a halftime mellett a hip-hop stílusjegyei is. Habár a kezdetekkor inkább a nyersebb hangzás vezette, immáron úgy tűnik, nyitottabb az atmoszférikus rollerek felé is, mellyel a mérnöki precizitás mellett több muzikalitást kölcsönöz zenéinek.

Viszonylag rövid idő alatt elég sok megjelenéssel buszkélkedhet, ilyen impozáns felhozatal mellett minden esélye megvan arra, hogy megvesse labat a drum and bass nemzetközi szinterén.

Dub Elements

A sevillai duó 2009 óta hallat magáról, a vaskos basszusorientált zenék spanyol helytartóiként tartják őket számon. Pályafutásuk elején Chris Renegade es Spor Lifted Music podcastja hozta őket közelebb a nemzetközi közönséghez, azóta megfordultak a Viper, a Let It Roll vagy a hazai Eatbrain cimkéin is. Az elmúlt évek során a Spanyolországban még mindig fontos szerepet betöltő breakbeat szcénába is bele-belekóstoltak.

Habár zenei palettájukon egyértelműen a neuro hangzására fektetik a legnagyobb hangsúlyt, idén mégsem az ilyen zenéik miatt kaptuk fel a fejünket: a Shogun Audio fent már említett válogatásán megjelent Like That igazi bunkó, menetelős darab, mellyel maradandó nyomot hagytak a drum and bass 2017-es felhozatalában.