Lenzman – Bobby (Metalheadz)

Szerintem minden dnb-hallgató fel tud sorolni legalább három-négy olyan Lenzman-zenét, amelyhez valami emlék köti, vagy ami szimplán csak olyan jó, hogy a mai napig előveszi. Nekem ilyen például az Emeralds, amelynek a vokálját üvöltve szoktam énekelni. Aztán ott van a Riyával készült finomság, az Open Page, a Stellar című melankolikus szépség, amelyet Jo-S és Treez segítségével hozott össze, a Wordsworth, a Paper Faces, a Golden Age… Csak úgy ömlenek a címek, igaz?

A holland producer második szerzői albuma kicsit kevesebb mint fél évtizeddel követi az elsőt, és mint a Looking at the Stars, a Bobby is a Metalheadz-en jött ki (noha Lenzmannak saját kiadója is van már, a The North Quarter). Minőségi matéria, a lélekközeli, zenei drum and bass kirakati darabja, amit ha megveszel, otthon is méltó helyére, a vitrinbe rakod, és rendszeresen tisztítgatod, mert dísze az életednek. Lenzman időről időre előáll egy-egy aktuális szívfacsaró slágerrel, ez most a DRS-szel közös Pictures of You lett, amit minden napfelkeltés szettben kötelező jelleggel pörgetni kellene. Hispztereknek öröm, hogy a Bobby a szokásos formátumok mellett kazettán is kapható (csak legyen mivel lejátszani)!

S.P.Y – Dubplate Style (Hospital)

A brazil producertől is lehet ám sorolni az emlékezetes zenéket! Mekkorát szólt az A.S.B.O., amikor először hallottuk? Hány meg hányféle trekkre rá lehet keverni a Xenomorph-ot? Micsoda aljas minimalizmus kerget az őrületbe a Kasrával közös Surface-ben? Ha már Lenzman esetében Jo-S-t emlegettük: mennyire lélekbe hatoló a Future Tense vokálja? Na és a By Your Side, a vonósokkal szépségessé tett amen roller? Nincs értelme tovább sorolgatni a kiváló darabokat, biztos vagyok benne, hogy mindenki hozzájuk tudná tenni a saját toplistáját. A sajátos soundjáról jól felismerhető, sao paulói gyökerű zenész negyedik szerzői albumát a klasszikus jungle/hardcore/drum and bass hangzásának áldozza. Szenvedélye akkora, hogy mára két stúdiója is tele van vintage szintikkel meg szekvenszerekkel a minél autentikusabb érzés érdekében. Reggae-vokálok, amenek és egyéb időtlen dobmegoldások, klasszik hc-zongoradallamok, kövér fingóbasszusok vezetnek vissza minket a kezdetekhez. A hangzás olyan szerves, hogy szinte kimászik a hangfalakból. Profi!

VA – Lost Dubs 2 (Microfunk Music)

Szentpétervárra újra meg újra visszatérünk a 30Hz hasábjain. A kultúra orosz fővárosa az elektronikus zenében, így a drum and bass-ben is élen jár. Bop az ottani szcéna egyik fundamentuma, aki nemcsak producerként (szólóban vagy az Abstract Elements tagjaként), hanem kiadófőnökként is hozzáteszi a magáét a sikerhez. Synkro, Dissident, Subwave, Electrosoul System és maga Bop – ha végignézzük a Microfunk diszkográfiáját, már a nevekből sejthetjük, mire számítsunk: határtalan kreativitásra 170 BPM-en, teret kitöltő atmoszférára, egyedi ritmusokra, dallamokra, zajos-glitchy megoldásokra, intelligenciára. A Lost Dubs 2 remek zanzája a címke munkásságának. Ja, és ez is elérhető kazettán!

VA – Estonian Connection (Lifestyle Music)

A Lifestyle Music ‘Connection’ sorozata egy-egy ország tehetségeit állítja csatasorba. Az első epizódot tavaly Ausztrália kapta, aztán Belgium érkezett, utána az ausztrál zenék brit remixei, most pedig tíz szám erejéig Észtországba utazunk. Ismerős arcok és eddig kevésbé hallott nevek is feltűnnek az albumon. Előbbiek között ott van a Mutated Forms párosból ismert AJ Mutated, a Mean Teeth vagy Bone, a többiek pedig viszonylag ismeretlen mivoltuk ellenére sem maradnak le mögöttük, sőt. Majestim egyenes kopogása táncteret ropogtat, Cald féllépésese minden hasonló szettben helyet kaphat, és Inztance is jót gurit széttört zaklatottságával. Elsősorban a tech hangzás kedvelőinek ajánlott hallgatnivaló, de mindenki tehe vele egy próbát, aki kíváncsi rá, mi folyik a balti államban.