VA – None of the Above (none60)

Silent Dust kiadója, a none60 igazi ínyencfalat a fősodortól eltérő törtek kedvelőinek. A címke olvasztótégelye a különféle stílusok hatásainak, így nem is érdemes egyetlen skatulyába tolni. A None of the Above elsősorban a label jól ismert neveivel, Lewis James-szel, Oliver Yorke-kal, Banzuluval, Dissidenttel, Wagzzel operál, és ugyanazt a haladó basszuszenét szállítja, ami megkülönbözteti a none 60-t a többi címkétől. Halftime-túltengés némi 2-steppel megspékelvel, atmoszférák és szigor! Egyáltalán nem partizene, de erre nem is számítunk a none60-től, sőt.

Document One –
Document One
(Shogun Audio)

A Document One párosa a Technique kiadó színeiben szerzett magának széles körű ismertséget (elég sok megjelenése volt a címkén), 2017-től pedig a Shogun zászlaja alatt menetel. A duó debütáló albuma szokszínű, és a jelzőt most nem csak egy afféle kincstári szótárból húztam elő: a vokális, “apró” dnb-től a jump-up-szerű reszelgetésig, a klasszik dzsungel-ízig és a modern tech dolgokig terjed a repertoár, sőt, egy perc erejéig az improvizatív jazz is helyet kap.

VA – Trust In Jungle Vol. 1 (Trust Audio)

Ha van olyan kiadó, amely kifejezetten a jó vastag basszusairól ismert, akkor az a Trex és Quest vezette Trust Audio. A label kiadványairól többször írtunk már, és nincs az az isten, hogy az első (válogatás)albumról ne emlékezzünk meg. Aki követi a címkét, azt nagy meglepetés nem éri sem a közreműködők listáját olvasva, sem a zenéket hallgatva. A kiadófőnök mellett többek között Jaybee, Dave Owen, Madcap és Digital teríti a szubot, hol dzsungel-, hol likvid-, hol visszafogott halftime-köntösbe öltöztetve.

VA – Intrigue 16: The Anniversary Collection (Intrigue Music)

Tizenhat éves az Intrigue, Bristol egyik promotercsapata, egyben kiadója, amely immár harmadik alkalommal ünnepli albummal a szülinapját. A Ben Soundscape-féle label visszafogottan dolgozik, nem akarja hétről hétre terhelni a hallgatóságot megjelenésekkel, de amikor a polcokra dob valamit, akkor nem lehet ok a panaszra. Így van ez most is. Elég, ha csak a trekklistában szereplő zenészek névsorát olvassuk: Mako, Roygreen + Protone, Random Movement vagy Joakuim szórja finomságait az energikus, dallamos válogatáson.

VA – A Jazzual Experiment (Boomerang Records)

A Boomerang Records nevét kevesen ismerik (nekem sem mondott túl sokat), pedig a céljai figyelemre méltóak: a legfinomabb zenéket szeretnék prezentálni, és olyat mutatnának, amit eddig még nem hallottunk. Nos, a címke első albuma elég jól megfelel az ars poeticának. Erős jazz- és funkhatások érződnek, a nagybőgő és a fúvósok például kiemelt szerepet kapnak, ugyanakkor a modern elektronika stílusjegyei is teret nyernek, sőt, a figyelmes hallgató népzenei motívumokat is észrevehet. Kevésbé ismert zenészek sorakoznak a trekklistában (na jó, a Mystic State neve azért sokaknak ismerős), vegyesen hallhatunk dnb-t és középtempót a tizennégyzenés (lemezen hétszámos) albumon. A nemzetközi – angol, olasz, kanadai, orosz, francia, német és belga – koprodukcióban készült LP sok analóg hangzású elemmel dolgozik, és az egészet átjárja a zeneiség, folyékonyság.

VA – Samurai Hannya (Samurai Music)

A hannya az irigység gonosz démonának maszkja a japán kultúrában. Azt hiszem, ebből könnyen kitalálható, hogy a Samurai új válogatása nem a vidámságra, könnyed lazulásra vagy szerelmes enyelgésre áhítozók hallgatnivalója lesz (bár aki ismeri Presha kiadóját, annak ezzel nem mondtam újat). A hangzás jól csengő nevei – Homemade Weapons, Artilect, a The Untouchables vagy Ancestral Voices – engednek betekintést lelkiviláguk árnyékos oldalába. Ipari hangok itt, technós kalapálás ott, zaklatott jungle-elemek, zajok, sötét, de technikás megoldások – ha ezt keresed, be fog jönni!