Agzilla - Cats Can Hear Ultrasound (Metalheadz)

Bevallom őszintén, nem sokat gondolkodtam életemben az izlandi bass music-szcénán. Az tuti, hogy régóta szeretnék elmenni az északi szigetre, beleülni egy gejzírbe, sarki fényt nézni. Mivel elég kis népességű országról van szó (összesen 340 000-en lakják, ami kb. két Debrecen), nem feltételeztem, hogy európai- vagy világszintű elektronikus zene hazája is lenne (azzal együtt, hogy a GusGus és Björk azért enyhén szólva sem elhanyagolható zenészei Izlandnak). Nem is tévedhettem volna nagyobbat! Na jó, a szigetország valószínűleg nem fogja futószalagon szállítani a nagy dnb-neveket, de ha Agzilla révbe érhetett Goldie kiadójánál, miért ne sikerülne másnak is?

Azért azt tegyük hozzá, Agzilla nagyon nem tegnap kezdte a szakmát. 1989 óta DJ-zik, Goldie-t 1991 óta ismeri, sőt, 1993-ban a Metalheadz-főnök Rufige Kru alteregójával közösen jelentette meg élete első zenéjét. Végigtolta a hardcore-korszakot, jelen volt a drum and bass születésénél (1997-ben például keresztülturnézta Goldie-val az egész USA-t). Manapság az izlandi főváros RVK DNB klubestjeit futtatja és egy csomót DJ-zik máshol is. A harmincéves tapasztalat visszaköszön a Cats Can Hear Ultrasound albumon is. Egyfelől annyira zenei, amennyire csak egy érett producer munkája lehet, másfelől pedig egyesíti magában a háromévtizedes karrier során alakuló-változó elektronikus zene minden elemét. Benne van a jungle hőskora, a drum and bass pirkadata és jelene, meg mindazon nem-dnb-hatások a hip-hoptól az elektróig és négynegyedig, amelyek Agzillát érték az idők során. Hab a tortán Onemind és Kid Drama egy-egy remixe. Elsősorban nem drum and bass-album, mégis azt mondom, ez a Metalheadz elmúlt néhány évének egyik legjelentősebb egészestése.

VA - Polychrome, Vol. 2 (Hyperactivity Music)

A francia dnb az elmúlt években látványos fejlődésnek indult, egyre-másra érkeznek a tehetséges producerek (nem akarok sokat felsorolni, pont elég, ha csak Skylark vagy Mateba nevét említem). A gall kiadók közül a Hyperactivity Music nagyon erős a helyi tálentumok futtatásában is, ennek ékes példája a Polychrome-sorozat második része, ami szinte pontosan egy évvel követi a nyitó epizódot. A hazaiak közül SBZ, Gunston, Vici, a tapasztalt Peyo, Phonograph, Oxius is kiemelkedően jót tett le az asztalra, a külföldi brigád képviseletében meg HumaNature repeszt egy nagyot. A marseille-i kiadó nagyon megérdemli a figyelmet, mert nemcsak tehetséges újoncok remek zenéit mutatja be, de nagyon igényes is.

VA - Collaborations 2 (Fokuz)

Amióta cikkeket írok, a Fokuzról már jó párszor leszedtem a keresztvizet. Tény, hogy a kiadónak volt egy olyan időszaka, amikor egyre-másra ontotta a B- meg C-kategóriás megjelenéseket. Heti rendszerességgel feltettem magamnak a kérdést: “Minek? Mi értelme ennyi töltelékzenének, ennyi üres, unalmas, kicsit sem kreatív kiadványnak?” A korrektség úgy kívánja, hogy most már többedik alkalommal megkövessem a címkét, ugyanis az elmúlt periódusban látványosan magára talált, és kifejezetten jó rilízekkel teszi boldogabbá a drum and bass-hallgatóságot. A Collaborations című válogatás is egész izgalmas és sokszínű lett. Jól megfér egymás mellett az Alibi harapóssága és Break jól ismert reece- és dobparádéja, Critical Event és Askel tizenöt éves emlékeket felidéző, Intalexet eszünkbe juttató darabja és Zero T vokális remixe meg a kevésbé ismert producerek mindenféle hangzású világa.

VA - 5 Years of Soulvent (Soulvent)

Öt éve színesíti a soulful/liquid drum and bass palettáját Pola & Bryson kiadója, a Soulvent. A páros 2017-ben exkluzív szerződést kötött a Shogunnal, így szóló megjelenéseik Frictionnél látnak napvilágot, de szerencsére a Soulvent továbbra is pörög (legalább több lehetőség jut másoknak, ugyebár). 2013 óta producerek sokasága kapott lehetőséget náluk, mások mellett a Data 3, a GLXY, a Revaux, Changing Faces, Silence Groove, az In:Most vagy Low:r. A félig kerek születésnapot egy alapvetően dallamos, kreatív, változatos válogatásalbummal ünnepli a címke. A 29 zenét tartalmazó egyvelegen ott van a kiadó múltjának szinte minden szereplője, szóval aki nem ismeri a labelt, indítsa el a 5 Years of Soulvent LP-t, és merüljön el a világában.