VA – Sofa King Sick, Chapter 1 (Sofa Sound Bristol)

A techfunk rollerek világába bombaként robbant be a DLR vezette Sofa Sound. 2017 végén a Quadrant & Iris párosával készült Ghostfish nagyot szólt a tánctereken, és a következő megjelenések sem maradtak el mögötte. Nekem Black Barrel Still (Fucking) Warm-ja és a DLR & Ulterior Motive-féle Modules égett bele az agyamba, de nagyot ment például Dub Head szólója is. Ahogy a kiadófőnök mondja, ő maga sem hitte volna, hogy bő egy évvel az indulást követően albumot fog kiadni. A címkét saját zenéinek alapította, de 2018-ban olyan mennyiségű remek dnb-t kapott, hogy nem volt mit tenni, máris összejött a Sofa King Sick első része.

Másfél évvel a debütálás után érkezett tehát a címke első válogatásalbuma, amely tizenöt tételen keresztül szórja a jóságot. Aki szereti az értelemmel teli, mély, mégis energikus, erőteljes, funky drum and basst, annak remek szórakozás lesz az elejétől a végéig. A hangzás aktuális legjobbjai sorakoznak a trekklistában, és a címkéről jól ismert nevek mellett többen is ezzel az albummal debütálnak a Sofa Sound-nál: az Ill Truth, Trex vagy Brain is most hallatja magát először itt (de szerintem nem utoljára). Nekem a legnagyobb élmény egyértelműen a Submarine és Scepticz-féle Shingoki, ami olyan vastag, hogy szinte szétfeszíti a hangfalakat, és olyan energikus, hogy erőművet lehetne építeni rá.

Hydro – Lateral Thinking (Utopia Music)

Majdnem tíz évet kellett várni az Utopia Music első albumára, bár gyorsan hozzáteszem, hogy a Mako-féle kiadó 2009-es indulása óta alig több mint húsz megjelenést dobott a polcokra. A címke neve a “minőség a mennyiség felett” elv szinonimája is lehetne, ezt túlzás nélkül állíthatom. Az egyik legértékesebb kiadó az Utopia Music (a másik a Warm Communications, ha kérdezné valaki), szóval ha esetleg nem ismeritek, menjetek végig a diszkográfiáján! Nem akarok átmenni lexikonba, úgyhogy csak két tényt emelek ki a címke történetéből, hogy hatásosabb legyek. Break több alkalommal is megjelent itt, és ugye tudjuk, amihez ő nyúl, arannyá változik. 2012-ben volt itt megjelenése Mikalnak, aki azóta a Metalheadznél jött ki albummal.

Hydro 2015-ben szerepelt már az Utopián, most pedig itt az album, amire elég sokáig kellett várni, hiszen már tavaly év közepén tudtuk, hogy érkezik majd valamikor. A producer másfél évtizedes karrierjével már-már veteránnak mondható. Munkásságát a Quarantine, a Citrus, a Horizons Music, a Comercial Suicide, a Critical, a Dispatch, a Symmetry vagy a C.I.A. neve fémjelzi. Igazi kollabkirály, aki olyan nevekkel dolgozott már együtt, mint Break, Mindscape, Naibu, a Spinline, M-zine & Scepticz, Villem & McLeod, DLR, a Total Science és az Ulterior Motive. Szereti a társaságot, na :) Warral az utóbbi időben kifejezetten sokat dolgoztak együtt, és a közös munka a Lateral Thinking albummal ért tetőpontjára. A francia származású, de Bristolban (hol másutt) élő War az LP minden zenéjén közreműködik, és pár számhoz Mateba is hozzáteszi a magáét. A tizennégy trekk mindent megmutat, ami miatt szeretjük a drum and basst (sőt, a lassabb bítek kedvelői sem maradnak kielégítetlenül). Kreatív, szerves, változatos. Ha kell, visszafogott, máskor keményen menetel. Modern, ugyanakkor átjárja a korokon átívelő, univerzális dnb-gyökérzet. Ami minden zenében közös, az a dinamika, amit sokszor hiányolunk manapság. Hiába no, ennyit számít a tapasztalat, a nyitottság és a zenére értékként tekintő attitűd. Jó album!

VA – From the Streets Vol. 3 (Delta9)

Berlinből és Bergamóból vezénylik a Delta9 kiadót (tényleg, egy Hertha – Atalanta meccsen kinek szurkolnának a label tulajdonosai?), amely a From the Streets sorozatának harmadik részét szállította. A címke lassan közeledik a századik megjelenéséhez, 2012 óta szép számú producer fordult meg náluk a kevésbé ismertektől a jónevűekig. Acid_Lab, a Mystic State, Klinical, az Invadhertz és MISSIN is előrukkolt már itt szólóanyaggal, rajtuk kívül pedig sok olasz és nem olasz producer kapott lehetőséget.

A From the Streets harmadik részére ismét összejött a Delta9 producereinek színe-java. Alapvetően a tech és a mély tartományában mozog az album, vad stepperekkel és ötletes felezettekkel, vokállal, minimalista kopogással és vastag funkkal.

Snik - Ordinary Inspirations (Absys)

Végül, de nagyon nem utolsósorban… Az Absys kiadóról többször is írtunk már, szóval sok újdonságot nem tudok megosztani a címkével kapcsolatban. A Dublinból menedzselt lengyel címke az elektronikus zene széles palettáját lefedi. Drum and bass, dubstep, melankolikus garage, bármi jöhet, ami érzelmi húrokat penget meg a hallgatóban. A legújabb megjelenés a hiperkreatív (többek között filmzenéket is szerző) Sniktől érkezik, és a törtzene mindenféle sebességén kalandozik. Az összes zene egy-egy történet, saját hangulattal, úttal, lélekkel. Nagyívű hátterek, óceáni mélységek, határtalan zeneiséggel írt megoldások jellemzik az LP-t, amelyen egyaránt szomorkodhatunk, nevethetünk, reménykedhetünk, meditálhatunk. Nagybetűs ZENE!