Technimatic – Through the Hours (Shogun Audio)

Szűk öt évvel az első, hárommal a második album után megérkezett a Technimatic újabb szerzői LP-je, amelyet ismét a Shogun Audio gondoz (ami nem meglepő, hiszen a két producer egy jó ideje a Friction-féle kiadó exkluzív előadója). Az új album egyben van, hallatszik, hogy nem kevés munkát tett bele a páros. Nagyívű nyitózene után indul a likvidvonat, amelyen ismét megcsodálhatjuk a duó klasszikus vokálmintázatait, és azt az eklektikát, amivel a szerves, dallamos-muzikális, folyékony drum and basst értelmezik. Úgy tűnik, Lucy Kitchen nélkül nincs Technimatic-album (és ez így is van jól), a folkénekesnő ezúttal is megmutathatja egyedi orgánumát. Számomra az album csúcspontja egyértelműen a Resolution, ez a szimfóniába oltott énekes féllépéses, ami igazi nyugalomsziget a hangos-zajos, modern zenevilágban. A Through the Hours az élő példa arra, hogyan is kell közérthető, zenei, ugyanakkor a drum and bass underground gyökereire építő LP-t csinálni.

VA – Galacy: Identities (Galacy)

A Galacy kiadó neve nem mindenkinek csenghet ismerősen, de ha azt mondom, hogy ez egy Liquicity alá tartozó sublabel, akkor bizonyára többen el tudják helyezni a címkét a dnb rengetegében. Mondjuk nálam önmagában nem igazán jelent előnyt (sőt), ha egy zene a Liquicity-nél jön ki, mert az újvonalas, már-már popos, stadionos liquid közel sem tartozik a kedvenceim közé. A Galacy más tészta, mert noha itt is előfordul néha egy-egy divatos darab, azért többnyire még mindig az értékközpontú dnb dominál.

Az Identities a kiadó első albuma, és azt kell mondanom, nagyon szórakoztató. Erőteljes szerepet kap a vokál, ahogy a címkére jellemző zeneiség, hangszerkavalkád sem marad el. A dallamos-folyékony drum and bass-t rendesen körüljárja a tizennégyzenés LP, amelyen pár kiemelkedő darab is helyet kapott. Nekem ilyen Edlan és Ella Noël közös darabja, amelyről nekem rögtön Monty ugrott be; kifejezetten tetszik a Macca és Lucy Kitchen-féle Lost In You (bár Lucy Kitchen gyakorlatilag bármit énekelhete, mindenképpen kajálnám); a magyar fennhatóságú Fraktal Sound-ot útjára indító The Outsiders remekül elegyíti a tech hangzást a vokállal; Humanature meg egy igazi vastag funky rollert gurít a Can You Feel It-tel. Akár csak magában hallgatva, akár egy buli előtti bemelegítésen elindítva, jól működik ez az album.

VA – Year of Soul Vol. 2 (Soul Trader)

Többször is írtam már a Soul Trader egy-egy kiadványáról, és alapvetően tetszik is a címke diszkográfiája. Az is igaz, hogy egyértelműen annak a pártján állok, hogy a zenét saját maga adja el, ne pedig a mögérakott marketing, de azért valamennyi reklámot vagy népszerűsítést nyilván én is elengedhehetlennek tartok. A Soul Trader ebben sajnos nem túl erős, pedig a Year of Soul válogatássorozat második része igenis megérdemelné a figyelmet. Ha csak a közreműködők névsorát vesszük alapul, sejthetjük, hogy nem fogunk csalódni: Pola & Bryson, BCee, Random Movement, Gerra & Stone, a GLXY, Satl, Mako és a Data 3 is szerepel a negyventételes anyagon. A zenék egy része itt hallható először, a többi korábban már megjelent valamelyik Soul Trader single-ön, EP-n vagy LP-n. A hangzás a szokásos: likvid, mélység, rollerek, vegyítve klasszikus elemekkel, vokállal és minden egyébbel, ami egy jó albumhoz kell.

Homemade Weapons – Gravity (Samurai Music)

Hogy havi albumajánlónk első része ne csak a vidámságról meg a táncolhatóságról szóljon, arról Homemade Weapons gondoskodik. A Samurai-on megjelent Gravity a producertől ismert és várt, sötét, komor, a drum and bass-t számos irányból szétfeszítő világot hozza. Kell hozzá egyfajta nyitottság/lélekállapot/attitűd, de működik, még ha valószínűleg nem is fogom minden héten végighallgatni a tizenkét tételt. Viitathatatlan az a kreativitás, amely az alapvetően vészjósló, zaklatott hangulatú albumot jellemzi. Itt technós, ott a jungle köszön vissza, egyszerre energikus és visszafogott, van, amikor dühösen zakatol, máskor önuralommal megzabolázza a robbanásközeli állapotot. Homemade Weapons a 170 fölötti bpm-ek doborientált, komor ágának egyik ikonja, új albuma a hangzást kedvelők gyűjteményéből nem hiányozhat.