Villem & McLeod - Playing the Changes (Spearhead)

A hónap albuma!

Villem & McLeod párosa 2012-ben a Samurai Red Seal-en tűnt fel, és azóta nagyon szép karriert futott be. Warm Communications, CIA, Dispatch, Flexout, Spearhead – többek között ezeken a kiadókon jelentek meg közös zenéik, miközben Villem egyebek mellett a Metalheadz, a Med School vagy a Symmetry logójával is kidekorálhatta diszkográfiáját (és akkor még nem említettem Phase-zel közös trekkjeit vagy közösködését BCee-vel a The Vanguard Project név alatt).

A duó az In-Reach-nek adott interjújában hosszabban mesélt az LP-ről. Azt mondják, albumot írni teljesen más, mint csak megcsinálni számokat, elküldeni őket egy kiadónak, ami aztán kiválasztja, mik menjenek a végleges single-re vagy EP-re. Egy album esetében lehetőségük van arra, hogy végiggondolják, milyen hangzást is akarnak képviselni, aztán azon a hangzáson elindulva születnek meg a zenék. Mindent egybevéve sokkal kielégítőbb a munka egy nagyobb, átgondolt projekt esetében. Hozzáteszik, hogy bár az album két évig készült, közben máshol is adtak ki nem kevés trekket, és csak heti négy órára tudtak összeülni, a zeneírás viszonylag könnyen ment. Ez kreatív munkafolyamatuknak köszönhető, meg annak, hogy az évek alatt megtanulták, melyek azok a zenék, amelyek megérik az erőfeszítést, és melyeket jobb inkább elengedni. Különben is, ahogy mondják, a zeneírás nem csak a tehetségről szól, ugyanilyen fontos a lelkesedés és a koncentráltság, ami náluk nem hiányzik.

A Playing the Changes LP egy rendkívül finom drum and bass album, amelyben a stílus minden szépsége benne van. Könnyen be lehetne skatulyázni a liquid kategóriájába, de akkor nem eshetne szó arról, hogy mennyire komplex hallgatnivaló. A modern sound épp annyira jelen van benne, mint a klasszikus hangzás, egyszerre táncos és hallgatós, vidám és melankolikus, vokális és hangszeres, azaz egy szóval: zenei. Sokkal-sokkal több ilyen albumra lenne szükség, hogy ne felejtsük el, hogy a zene nem pusztán alapanyag egy hat-nyolcórás bulira, hanem kultúra.

Silent Dust - Listen to the Night (none60)

A Silent Dust vezette none60 kiadó eklektikus stílusa igazi ínyencfalat mindenkinek, aki a drum and bass művészi vagy fősodortól gyökeresen eltérő hangzásait keresi. A kiadófőnökök második LP-je hét évvel követi a 2011-ben megjelent elsőt, kapkodással tehát nem vádolhatjuk a párost. A Silent Dust amúgy a Samurai vagy a SGN:LTD címkéjén is megjelenő Hobzee & Zyon Base alteregóját cserélte le 2011-ben, azóta már csak az új név alatt futnak. Nemcsak az alias, hanem a hangzás is változott. A liquid sound egy még zeneibb, sokszínűbb stíluskavalkáddá alakult, amelyben a drum and bass mellett elektrós, footworkös, dszungelhatású vagy hip-hop-orientált dolgok is elférnek, hogy csak pár inspirációt említsek. Összetett zenei világuk az új albumon is kiválóan tágítja a drum and bass határait.

Survival - The Unreleased Album (Dispatch Recordings)

Survival az utóbbi időben nemcsak zenéivel, hanem szakácstudásával is elkápráztatja a nagyérdeműt. Főzőtudományát igazolja, hogy bejutott a brit MasterChef televíziós verseny döntőjébe, havonta felbukkanó pop-up-éttermet nyitott, The Ideal Home Show című műsorával pedig rendszeresen lépett fel szakmai eseményeken.

Persze közben a zeneírást sem hanyagolja: nagyot szólt idén a Scripttel közös SCAR Out of Perspective EP-je a Metalheadznél, most pedig újra itt van második szólóalbuma. A The Unreleased Albumot három éve, egy limitált példányszámú USB-sticken adták ki, most pedig elérhetővé tették digitálisan is. Hamisitatlan Survival-hangzás, amelyet a visszatérő vokalista, Christina Nicola mellett a klasszikus bűntárs, Silent Witness egészít ki.

London Elektricity - Syncopated City: The Director’s Cut (Hospital Records)

Tízéves a Hospital-guru Tony Colman és Chris Goss zenekarának emlékezetes albuma, a Syncopated City, amely olyan slágereket adott a világnak, mint a Just One Second (ezt a nemrég tragikusan elhunyt Apex remixelte is), az All Hell is Breaking Loose vagy az USKA. A szülinapot a páros egy speciális kiadással ünnepli. A zenéket egytől egyik újramasterelték, sőt, Tony és Chris kommentárjaiban el is meséli az egyes trekkek készültének történetét. A vinilgyűjtők egy hétinches lemezzel lehetnek gazdagabbak, amelyen az Outnumbered és a Syncopated City Revisited kapott helyet.

Redeyes - Broken Soul (The North Quarter)

Minden alkalommal leírom, és most sem hagyom ki: a Lenzman vezette The North Quarter hibátlan kiadó. A kiemelkedő zeneiségű, lélekhez szóló megjelenéseiről elhíresült label minden rilíze ötcsillagos. A címke eddig albumméretű EP-ket adott ki, most azonban itt van Redeyes Broken Soul-ja, ami nem csak névleg hosszú. A toulouse-i producer a soulful szcéna jól csengő neve, és hogy nem véletlenül lett a muzikális drum and bass tisztelt alakja, azt most is bizonyítja. Mindegy, hogy énekes drum and bass, hip-hop vagy jazzy négynegyed a forma, a tartalom ugyanúgy minőségi.