OneMind presents OneMind (Metalheadz)

A hónap legnagyobb albumdobása kétségtelenül a OneMind szólója a Metalheadznél. A páros korántsem nevezhető újoncnak a drum and bass világában: a produkciót DLR és Mako alkotja, akiknek nevével az értelemmel teli dnb kedvelői bizonyára nem most találkoznak először. 2016 os és 2017-es EP-jüket most egy tizenhét tételből álló album követi a legendás címkén. Igazi ínyencfalat! Nem lehet elégszer leírni, mennyire fontos, hogy egy klasszikusnak számító kiadó megőrizze színvonalát, ne feküdjön le a tömegigényeknek, továbbra is maradjon meg azon az úton, amely kijelöli a minőségi zene irányát. A OneMind albuma tökéletesen beleillik a Metalheadz portfóliójába: előszeretettel használja a label korai művészeitől hallott mintákat, egyszerre múltidéző és modern, zenei, néhol kemény, másutt melankolikus. Egy szó mint száz: igényes.

Ivy Lab - Death Don't Always Taste Good (20/20 LDN)

A Halogenix kiválásával kéttagúvá zsugorodó Ivy Lab második szerzői albuma nem szól kisebbet, mint az első, 20/20 Vol. 1 című. Stray és Sabre nagyon érzi a 85-90 bpm körüli témát, ami ezen az LP-n is érződik. Amit lehet, kihoznak a tempóból: kapunk zajeffekteket bőven, megjelenik a dub, a távol-keleti sound, a vokál, a vastag fingóbasszus, belenyalunk az ambientbe, pofán vágnak a dobok, és nem kevés ciripelő-zizgő-klaffogó effektus tekeri le a fejünket. Őszinte leszek: órákon át képtelen lennék hallgatni, de ez a 46 perces játékidő optimális egy kis kísérletezéssel egybekötött lassításra.

DKay - Best of DKay #1 (DKAYRECORDS)

A hónap egyik visszatérője DKay: az osztrák producer nyolc korábbi trekkjét gyűjtötte csokorba. A számok nagy része a saját vezetésű Brigand Music nevű kiadóján látott napvilágot 2005 és 2007 között. Az öreg bézer szívemhez a Casali, a Kasrával készült Babylon és a Serenade áll a legközelebb. Ha szerves drum and bass kellene, vagy csak szeretnél egy kicsit visszamenni az időben, ne keress tovább!

Craggz & Parallel Forces - The Lost Dubs (Product)

Craggz & Parallel Forces-ból lett Craggz & Parallel, abból meg Battery. A páros a 2004 és 2010 közötti időszakban egyre-másra állt elő vidám, dallamos zenéivel. Akik akkoriban voltak partiarcok, egészen biztosan emlékeznek a Fizzy Piglets-re vagy a Keep Me Real-re mint a duó védjegyeire. Pályafutásukat a Dillinja és Lemon D-féle Valve-on kezdték (itt adták ki Northern Soul című albumukat is), aztán megcsinálták maguknak a Product nevű kiadót, ahol elég szép diszkográfiát hoztak össze. Két éve a Metalheadznél tűntek fel, már Battery néven.

Idén újraélesztették a Productot, ennek eredménye ez a retrospektív album, amelyen hét elveszettnek hitt, de a vinyók mélyéről végül mégis előkerülő zene hallható. A duó a jövőt továbbra is Battery néven képzeli el, de Craggz & Parallel Forces-ként terveznek néhány klasszik szettet 2018-ra.

Detroit Swindle - High Life (Heist)

A klasszikus, funky, jazzy house igen közel áll a szívemhez, szóval a holland Detroit Swindle 2014-ben rögtön megvett első, Boxed Out című albumával. Az új LP, noha rövidebb, ugyanazt a színvonalat hozza, sőt! A hangzás még kiforrottabbnak tűnik, az összhangulat is selymesebb, mint korábban, remekül működnek a vokálok, kiváló a zeneiség… Ahogy a két producer mondja, a High Life-ban kombinálták azt a szerelmet, amit a house, a jazz és az ambient iránt éreznek. Bárkinek ajánlom, aki szereti az igényes zenét, és arra is tökéletesen alkalmas, hogy a house zenével most ismerkedők kicsit mélyebbre merüljenek a minőségi négynegyedben.