Pola & Bryson - Lost in Thought (Shogun Audio)

Pola & Bryson fáradhatatlanul szalad felfelé a drum and bass-ranglétrán. Úgy tűnik, a két producer gond nélkül dolgozik együtt, pedig akár időhiánnyal is küzdhetnének, tekintve, hogy Bryson az egyre népszerűbb Data 3 triónak is tagja. A zenéit 2010 óta csiszolgató páros a saját maguk által vezetett Soulvent Records címkéjével indította profi pályafutását, aztán jött a Liquicity, egy önálló EP a BCee vezette Spearheadnél, tavaly télen pedig érkezett az első Shogun-EP-jük, a Find Your Way. A remek likvid hangzást gyorsan a szívébe zárta a közönség, nem is lepett meg senkit, hogy bő fél évvel később újfent Friction kiadójánál jött ki az Unsaid EP. Ezen egy fokkal sokszínűbb szelekció hallható, köszönhetően többek között a Data 3 közreműködésének. Az elmúlt egy esztendőben válogatás- és remixalbumokon mutatta meg magát a páros, de közben azért aktívan dolgoztak, melynek eredménye a pár napja megjelent Lost In Thought album.

Érett LP, érződik rajta a sok tapasztalat, amit a srácok a mögöttük álló bő három évben szereztek a drum and bass nagypályáján. Intróval, outróval, összekötő ambienttel! Ömlik a zeneiség: tök mindegy, hogy hangszerekkel, vokálokkal, lebegtető gördülékenységgel vagy szélesre tárt atmoszférával, mindenhogyan hallani, hogy ez egy remekül összerakott album, amelynek minden egyes hangja a helyén van. Nehéz lenne kiemelni a kedvenc zenéket, és ilyet csak akkor jelent ki az ember, ha tényleg a legjobbak közül választ hallgatnivalót. Az év egyik top-megjelenése!

Trex - High Time (Mac II)

DJ Randall vitathatatlanul a drum and bass egyik legendás DJ-je, aki a mai napig képes megmozgatni a legfiatalabb korosztályt is, ráadásul úgy, hogy nem akar mindenáron a kedvükre tenni. Okosan adagolja a klasszik hangzást, a dubosabb darabokat, a visszafogott jump-up-ot, a techesebb számokat, szóval senkinek sem lehet hiányérzete a szettjei után. A szelekcióiban érezhető energia tetten érhető Mac II nevű kiadójának megjelenésein is. Jött már ki itt Total Science-zene, de Jaybee, DJ Vapour és Serum is szerepel a label diszkográfiájában.

Trex először 2013-ban tűnt fel a Randall-féle címkénél, azelőtt és azóta pedig az Ingredients, a Flexout, a Lockdown, a Blendits vagy a Chronic hírnevét öregbítette. Noha a neve nem annyira ismert, korántsem tapasztalatlan producerrel állunk szemben. Igazán személyes albumról van szó, mert ahogy Trex a UKF-nek mondja, tízéves produceri karrierjének minden idejét, energiáját és kreativitását arra fordította, hogy otthagyja a kézjegyét azon a hangzáson, amely gyerekkora óta vezette és inspirálta. Ugyanebben a hangzásban van jelen szerettei elvesztése és családalapítása is (felesége, Ella Jones énekel az albumon, fia pedig a borítón látható). A High Time után Trex le sem tagadhatná, hogy a bristoli sound nevelte, szinte látszik a kellemes kosz a nyers erejű hangzáson. Ha mindenáron ragaszkodni akarnék a drum and bass “hagyományos” értékeihez, akkor azt mondanám, “Pokolba a stúdiótechnikai trükkökkel, a hangmérnöki bravúrokkal és agyonkompresszált zenékkel, így néz ki az igazi dnb!” Persze nem vagyok ilyen, ezért inkább azt javaslom, hallgasd meg a Hight Time-ot, ha szeretnél egy basszusgazdag, sokszínű, egyszerre zenei és monoton, vidám és morcos albumot hallgatni.

Goldie - 25 Years of Goldie (Unreleased and Re​-​Mastered) (Metalheadz)

Az első tervek szerint 2018 áprilisában jelent volna meg, végül augusztus végén jött ki a Goldie negyedszázados karrierjét ünneplő LP. A drum and bass talán első szupersztárja saját neve és Rufige Kru alteregója alatt ezzel együtt tizenegy szólóalbumot adott ki az elmúlt 25 évben, kiadója, a Metalheadz pedig 1994-es debütálása óta a stílus megkerülhetetlenje, a top címkék egyike. A 25 Years Of Goldie albumon – ami a lemezgyűjtők kedvéért egy deluxe minőségű, színezett, háromkorongos pakkban kerül a polcokra – nagyon régi, illetve korábban sehol meg nem jelent vagy csak válogatásokon kiadott számok láttak napvilágot. Ilyen például a Rob & Goldie-féle The Shadow VIP-verziója (eredetije 1997-ben jött ki a Moving Shadow-nál), a soha ki nem adott Stormtroopa vagy a Goldie és 4 Hero alkotta Internal Affairs Shinin' Down On Me című örökbecsűje, J Majik szája íze szerint. Hetvenöt perc időutazás a dnb gyerekkorába!