Acid_Lab - A Matter of Time (Dope Plates)

Acid_Lab (akit a nagyon mély vagy többé-kevésbé indusztriális hangzású dnb ismerői Ahmadként vagy Kodamaként is ismernek) a Discogs szerint 2008-ban jelentette meg első kiadványát. Nevével elsősorban kisebb vagy kevésbé felkapott címkéken találkozhattunk, és mivel hangzása egyáltalán nem illik bele a népszerű dnb paradigmájába, ez jó eséllyel így is marad. A saját magát a “retroism-futuism-escapism” háromszögében pozicionáló producer elsősorban a klasszikus hangzás és a rendkívül mély, drum and basst feszegető sound világában tett le maradandót az asztalra. A Soul Intent-féle Dope Plates (amely a Lossless Music kistestvéreként kifejezetten a golden era zeneiségét idézi meg) gondozza új LP-jét, A Matter of Time címmel. Kétségtelenül az egyik legjobb album idén! A Metalheadz, Loxy & Ink, A-Sides, Digital, Spirit vagy a Total Science zenéin felnőtt generációnak igazi csemege, egy olyan album, amelynek számai nem csak az első drop utáni pár másodpercig érdemelnek figyelmet.

L-Side - Carnal Mind (V Recordings)

Az utóbbi évek nagy dnb-túladagolásában a legendás V Recordings is bele-belecsúszik egy-egy gyengébb megjelenésbe, de a címke alapvetően továbbra is jó minőséget szállít (maximum a hangzás változása, keményedése az, amit a klasszik V-ért rajongók felróhatnak a kiadónak). A brazil L-Side 2008 óta töretlenül megy előre: a hip-hoppal induló producer mára olyan elismert előadók szupportját élvezi, mint DJ Marky, Bryan Gee, LTJ Bukem, Bailey vagy Doc Scott. A számos közreműködővel készült Carnal Mind L-Side karrierjének pillanatnyi csúcspontja, ami remekül summázza a zenész munkásságát. A gördülékeny, vokális daraboktól a folyékony, koktélbarát likvidig, a morcos rollerektől a szeletelősebb, pattogós hangzásig és halftime-ig tart a skála, remek 75 perces szórakozást nyújtva.

Digital - Total Control (Function)

Ha megpróbálnánk számba venni, kik a drum and bass jelenleg is aktív úttörői, Digital minden bizonnyal az első említettek között szerepelne. A producer 90-es évek közepén indult karrierútját olyan klasszikus mérföldkövek jelölték, mint a Deadline, a Gateman, a Spirittel közös Phantom Force vagy a 2005-ös Termite. Dubby, sokszor dubwise-ízű hangzása a védjegyévé vált, Function nevű kiadóján pedig egyebek mellett a sajnálatos módon inaktív, magyar Tactile is megjelent.

A Total Control LP a hamisítatlan Digital-soundot hozza. Amenrengeteg, reggae-minták áradata, vastag basszusok, szerves hangzás jellemzi az albumot, amelybe többek között Seba, Villem, a Q Project vagy John B is besegített. Ha Acid_Lab anyagánál a klasszik-érzetet méltattam, itt sem maradok szó nélkül, és elsütöm a kedvenc frázisomat: öregeknek időutazás, fiataloknak kötelező történelemóra!

Hannah Eve - My Heart Knows (Soul Trader)

Az eredeti dátumhoz képes fél éves késéssel, de végre megjelent Hannah Eve első szólóalbuma. Az angol énekesnő az elmúlt szűk négy esztendőben sok producer mellett hallatta hangját, közreműködött például Utah Jazz, Satl, Phil Tangent vagy Anile mellett, és olyan címkéken találkozhattunk a nevével, mint a V Recordings, a Spearhead, a Flexout és a Vandal.

A Soul Tradernél már “törzsvendég”, szóval nem meglepő, hogy itt jött ki az album. Igazán zenei, sokszínű, szórakoztató LP a My Heart Knows, a vastag likvidet kedvelők ugyanúgy élvezni fogják, mint a harapós rollerekre vágyók vagy a melankóliába zárkózók. A zenei alapot egyebek mellett Satl, a GLXY, a Data 3, Ed:it, Macca és Los Contreraz adja.

Amoss - Everything Is Temporary (Dispatch)

A Dispatch nem szarakodik, szinte hetente szállítja a jobbnál jobb megjelenéseket. Zero T remek albuma után (amit múlt havi csokromban ajánlottam) most itt van az Amoss párosának egész estés anyaga. A duónak nagyon kijárt már a szerzői album, hiszen a deep-tech hangzáson belül a legnevesebb címkéken jelentek meg a Flexouttól a Horizonsig, a Plasma Audiótól a Diffrentig, zenéiket pedig a mély szcéna minden DJ-je pörgeti.

Az album a páros folyamatos fejlődésének, a stúdióban töltött hosszú órák-évek finomodásának eredménye. Codebreaker felütése után elindul a techvonat, hogy aztán 72 perccel később a minőségi dnb-be vetett reményekkel feltöltve szálljunk le róla. Kopog-morog, ha kell, két lépésben, ha kell, felezve közlekedik, másutt teljesen széttörve recseg-ropog, helyenként kisebb megállókat iktat be, itt-ott lelassít, máshol tövig nyomja a gázt. A hangzáson belül nehéz lesz idén jobbat csinálni!

VA - New Blood 018 (Med School)

A Hospital-sublabel Med School New Blood című sorozata (a címéből kikövetkeztethető módon) a jövő producergenerációjának szenteli kiadványait. Természetesen nem lesz mindenkiből az elkövetkező idők nagy zenésze, de a label szaglását jelzi, hogy olyan előadók korai munkáit adták ki, mint a mára a Critical nevével összeforrt Enei, a Shogun-exkluzív Joe Ford, a manapság rendkívül népszerű Etherwood vagy a Horizonsnál és Samurai-nál is bizonyító Clarity.

A New Blood 018 korántsem tökéletes, de ezt nem is várhatjuk el egy olyan albumtól, amely sok esetben kiforratlan hangzással rendelkező producereket mutat be. Persze a trekkek között van kifejezetten erős darab is: Hidden Aspect minimalista darabja, Esc & Mineral aranykort idéző dzsungelje vagy az Out of Fuel Intalexet és Commixot idéző száma akár saját rilízt is érdemelhetne. Kíváncsian várom, hogy a válogatásra felkerült nevek közül kivel találkozunk majd rendszeresen a minőségi címkéken. Hajrá, fiatalok!